Knieklachten: wat doet de podotherapeut?
Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je knieklachten hebt om hiermee naar de podotherapeut te gaan. Toch kan dit zeker een aanrader zijn. Waarom dit is leggen we je graag uit!
Wat is de functie van de knie?
De knie is het gewricht wat het boven- en onderbeen met elkaar verbindt. Aan de voorzijde van de knie zit je knieschijf. Deze is ervoor om de bovenbeenspieren aan de voorzijde goed te laten glijden bij het buigen en strekken. Aan de voorzijde is deze knieschijf glad, maar aan de achterkant heeft deze een beetje een puntige vorm. Deze is zo gevormd dat dit precies langs de groeven van het boven- en onderbeen glijdt. De knie kan veel krachten opvangen bij bijvoorbeeld een sprong, maar helpt ook de spieren bij kracht genereren. Ook is de knie heel belangrijk voor de stabiliteit bij het gaan en staan. Stel je maar eens voor dat je knie alle kanten op kan schieten tijdens het wandelen: dat is geen doen om die manier te lopen. Alle structuren (zoals kniebanden en menisci) werken samen om knieklachten te voorkomen.
Wat is de invloed van de voet op de knie?
Je lichaam zit met schakels aan elkaar. Als een schakel niet goed of teveel beweegt, heeft dit invloed op andere schakels. Dus als bij staan jouw voet te ver naar binnen zakt dan zie je je knie verder naar binnen draaien. Of als je holle voeten hebt dan kan het zijn dat er veel spanning op de buitenzijde van de knie komt. Ook kan het zijn dan de voorvoet anders gevormd is of heel beweeglijk is. Je ziet dan een andere afwikkeling dan gewenst waardoor de knie ook meer zal bewegen bij het afzetten. Een ideale afwikkeling is een stabiele afwikkeling. Als deze afwikkeling niet optimaal verloopt, dan heeft dit altijd gevolgen hogerop in jouw lichaam.
Hoe ontstaan knieklachten?
De knie lijkt op het eerste instantie een vrij “eenvoudig” gewricht, maar als je wat dieper inzoomt dan zie je dat er nog veel meer structuren in en om het kniegewricht zitten. Al deze structuren moeten wel op elkaar afgestemd zijn, anders ontstaan er problemen. Natuurlijk kan er een voorste kruisband scheuring ontstaan door een iets te enthousiast potje voetbal, maar juist ontstaan er bij de knieën vaak klachten die er langzaam insluipen. Dit kan zeker te maken hebben met een verkeerde stand- en of beweging van de voeten. Hierdoor kunnen bepaalde spieren of pezen overbelast raken, of kan de knieschijf niet goed “sporen” in de groeve, waardoor pijn ontstaat. Wat ook regelmatig voorkomt is dat mensen die veelvuldig staan de knieën “op slot” zetten. Hierdoor komen de botten dichter tegen elkaar en worden bepaalde spieren zwaarder belast.
Wat doet een podotherapeut bij knieklachten?
De podotherapeut analyseert het staan en lopen visueel en met drukmeetanalyse. Daarnaast wordt klinisch onderzoek gedaan en indien nodig worden gewrichten los gemaakt om de beweging te optimaliseren. Afhankelijk van het type klacht ook de specifieke sportbeweging met bijbehorende sportschoenen. Tevens wordt de knie zelf natuurlijk ook beoordeeld. Al deze informatie samen brengt een behandelplan met zich mee. Het kan zijn dat de podotherapeut podotherapeutische zolen adviseert. Specifiek schoenadvies of oefentherapie hoort hier zeker ook bij. Denk bijvoorbeeld ook aan een fietser met knieklachten: de fietsschoenen moeten wel goed passen en de schoenplaatjes moeten ook correct zijn geplaatst. Hier helpt de podotherapeut je allemaal mee zodat je weer vooruit kunt.
Heb je vragen of wil je advies? Maak dan een afspraak in onze praktijk, we helpen je graag!