Wat doet de podotherapeut?
De letterlijke vertaling van podotherapie is voettherapie. Maar kun je bij de podotherapeut alleen terecht voor je voeten? Nee hoor, als podotherapeut onderzoeken wij ook de stand van jouw enkels, knieën, heupen, lage onderrug en analyseren wij de bewegingen van deze lichaamsdelen.
Maar wat maakt een podotherapeut dan anders dan een fysiotherapeut?
De podotherapeut gaat op zoek naar de oorzaak en onderzoekt de beweging van het lopen door middel van een loopanalyse en drukmeetanalyse. Daarnaast wordt er klinisch onderzoek gedaan, waarbij indien nodig direct blokkades worden opgeheven. Vervolgens komt uit het onderzoek een behandelplan in samenspraak met de cliënt. Een behandelplan kan bestaan uit een zooltherapie, verschillende specifieke (schoen- en beweeg)adviezen of oefeningen. Het kan ook zijn dat je wordt doorverwezen naar bijvoorbeeld de fysiotherapeut om de klacht lokaal te laten behandelen of voor advies van specifieke oefeningen. Doordat een podotherapeut met name gespecialiseerd is in het onderlichaam geeft dit vaak ten opzichte van de fysiotherapeut een meer exacte kijk op eventuele abnormaliteiten.
Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een podotherapeut en een podoloog?
Voor velen is het vaak verwarrend wat het verschil is tussen een podotherapeut en een podoloog. Het verschil tussen deze twee beroepen is met name te vinden in de studiebelasting. Als podotherapeut heb je een HBO-bachelor studie afgerond en sta je ingeschreven bij het kwaliteitsregister van paramedici. In tegenstelling tot podoloog is de term podotherapeut een beschermde titel welke je alleen mag voeren na het afronden van de HBO-bachelor opleiding.
Sport binnen het vakgebied podotherapie
Na het volgen van de HBO-bachelor podotherapie opleiding is er de mogelijkheid om je te specialiseren. Dit doe je door een post-HBO opleiding te volgen, sportpodotherapie. Na het volgen van de opleiding ben je als sport podotherapeut gespecialiseerd in het analyseren van sportgerelateerde bewegingen en behandelen/voorkomen van blessures. Door gebruik te maken van podotherapeutische methoden kan er gerichter een oplossing of hulpmiddel gemaakt worden en ontstaat er meer balans tussen belasting en belastbaarheid.
Waarin onderscheidt Impuls Podotherapie zich?
Bij Impuls Podotherapie zijn wij gegrepen door sport in de algemene zin en staan we open voor ieder zijn of haar manier van bewegen. Met name zijn wij gespecialiseerd in duursport. We starten met een uitgebreid vraaggesprek, vervolgens doen we een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Indien gewrichten geblokkeerd zijn zullen we deze blokkade opheffen. Pas daarna gaan we beoordelen of het zinvol is om podotherapeutische zolen te vervaardigen. Natuurlijk zullen we ook je specifieke sportbeweging analyseren. Ook kunnen we je doorverwijzen indien nodig want wij beschikken ook over een breed netwerk binnen de (fiets)sport.