Skip to content

Jicht

Wat is het en wat kun je zelf doen?

Jicht

Jicht

Jicht is een ophoping van urinezuurkristallen in gewrichten wat een ontsteking veroorzaakt. Vaak gaat het over het grote teen gewricht. Vaak zien we helaas dat deze reactie zich herhaalt. We spreken dan over chronische jicht. 

Hoe herken je het?

Jicht is gemakkelijk te herkennen. Het is namelijk een heftige ontstekingsreactie die  vaak plaatsvindt in het grote teen gewricht. Het gewricht is rood, warm en gezwollen. Het grote teen gewricht geeft veel pijn en is nauwelijks te belasten.  De ontstekingsreactie kan zelfs gepaard gaan met koorts, misselijkheid en braken. 

Ontstaan

Een jichtaanval ontstaat door een verstoorde stofwisseling waardoor urinezuur zich ophoopt in het lichaam. Het urinezuur wordt op den duur omgezet in een vaste stof, kristallen. Deze kristallen kunnen neerslaan op verschillende gewrichten. Dit gebeurt vaak in  het grote teen gewricht.  

Wat kun je zelf doen? 

Zodra je vermoedt dat je een jichtaanval hebt, is het aan te raden contact op te nemen met de huisarts. Jicht wordt namelijk behandeld met medicatie en eventueel voedingsadvies. In de tussentijd koel je de teen en probeer je je voet omhoog te leggen. Het is aan te raden om tijdelijk een zeer stevige schoen te dragen, bijvoorbeeld een wandelschoen. Mochten de klachten in het grote teen gewricht aanhouden nadat de jichtaanval behandeld is door je huisarts? Dan is het verstandig om een afspraak in te plannen zodat we samen kunnen kijken of we je verder kunnen helpen met de klacht.

 

Behandeling 

Als uit het onderzoek blijkt dat jouw voetstand en manier van lopen invloed heeft op de klacht dan kunnen wij jou op verschillende manieren helpen: 

  • (Sport)schoenadvies: Om een nieuwe aanval te voorkomen is het belangrijk om de voet op de juiste manier te belasten en zeker niet te overbelasten. Een juist passende schoen is hierbij belangrijk.
  • Taping: Als tijdelijke therapie (tijdens een aanval) kan taping verlichting geven.
  • Podotherapeutische  zolen: Bij een afwijkend looppatroon (gerelateerd aan de voet klacht) kan er een podotherapeutische zool ingezet worden om het looppatroon te verbeteren.