Skip to content

Wat is podotherapie?

Podotherapie richt zich op het onderzoeken en (preventief) behandelen van klachten aan voeten, enkels, knieën, heupen en rug wanneer deze klachten ontstaan door een afwijkende voetstand of looppatroon. Voor podotherapie klopt u aan bij een podotherapeut. Dit is een HBO-bachelor opgeleide zorgprofessional. Een podotherapeut is een beschermde titel en dit valt onder het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de wet BIG artikel 34. Tevens is de podotherapeut geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici en lid van de beroepsvereniging NVvP.

Impuls Podotherapie wordt geleid door Annabelle Pont, een podotherapeut gespecialiseerd in podotherapie voor sporters. Als sporter kunt u hier terecht voor het herstel en preventie van blessures en het verbeteren van de sportieve prestaties. Sportpodotherapie is een 2-jarige Post-Bachelor opleiding.

Podotherapie

Wat kan podotherapie voor u betekenen?

Wanneer de anatomie van de voet of de bewegingen van de ledematen worden verstoord, dan kunnen er problemen ontstaan. Podotherapie is noodzakelijk wanneer er klachten optreden in de voeten, enkels, knieën, heupen of rug tijdens het dagelijks leven. Uw lichaam zit met schakels aan elkaar en door de voeten te sturen zorgt u voor beweging hogerop in het lichaam. Bij podotherapie denken veel mensen direct aan steunzolen. Maar de podotherapeut anno nu heeft veel meer te bieden dan alleen zolen!

Podotherapie staat namelijk ook voor een gedegen en passend schoenadvies, taping, vilttherapie of een aanpassing aan de schoen. Voor sporters is podotherapie de oplossing bij sportblessures. Er wordt een duidelijk advies gegeven over de balans tussen belasting en belastbaarheid, daar juist dit vaak is verstoord wanneer er sprake is van een blessure.

Podotherapie

Hoe werkt Impuls Podotherapie?

Klopt u bij ons aan voor een afspraak? We beginnen dan altijd eerst met een uitgebreid intakegesprek. Dit is een belangrijke basis voor de verdere podotherapie. We staan uitgebreid stil bij de aard van de klacht en we brengen de wekelijkse belasting van de benen en voeten in kaart. Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan uw zorgvraag.

Daarna vindt het onderzoek plaats. Het staan wordt beoordeeld, de pijnlijke plek wordt onderzocht en de beweeglijkheid van de gewrichten wordt beoordeeld. Vaak is het voor de podotherapeut prettig als u de lange broek/rok uittrekt. Indien gewenst kunt u een sportbroekje aan trekken. Tevens wordt ook het wandelen geanalyseerd. Dit wordt visueel gedaan terwijl u over een drukmeetplaat loopt. Deze plaat meet precies uw stap zodat terug te zien is hoe de afwikkeling van de voet is waardoor er meer inzicht komt in de oorzaak van het probleem.

Bij een sportonderzoek wordt ook de specifieke sportbeweging (bijvoorbeeld hardlopen of fietsen) geanalyseerd. Dit wordt gefilmd zodat de sporter samen met de podotherapeut de beweging kan terugzien.

Let op: vanaf heden is het mogelijk om te starten met een online videoconsult. Handig voor mensen die ver weg wonen of niet in de gelegenheid zijn om naar de praktijk te komen. Kijk hier voor meer informatie over het videoconsult.

De juiste zolen

Inderdaad, u kunt bij een podotherapeut ook terecht voor podotherapeutische zolen. Deze zolen zorgen ervoor dat de beweging van het dagelijks staan en lopen of sporten weer wordt geoptimaliseerd. Bij Impuls Podotherapie wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technieken om de zolen aan te meten en in het ontwerp van de zolen zit de expertise van de podotherapeut verwerkt. De voeten worden gescand middels een 3D systeem waarna de zolen worden ontworpen exact op de voet. Tevens is het materiaal waaruit de zolen zijn vervaardigd van de best mogelijke kwaliteit en wordt rekening gehouden met het type schoenen wat wordt gedragen.

blauw_rodezolen_2
Podotherapie

Andere therapieën

Naast het geven van advies en het maken van zolen, past de podotherapeut ook diverse andere therapieën toe, waaronder: