Wat is podotherapie?

Podotherapie richt zich op het onderzoeken en (preventief) behandelen van klachten aan voeten, enkels, knieën, heupen en rug wanneer deze klachten ontstaan door een afwijkende voetstand of looppatroon. Voor podotherapie klopt u aan bij een podotherapeut. Dit is een HBO-bachelor opgeleide zorgprofessional. Een podotherapeut is een beschermde titel en dit valt onder het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de wet BIG artikel 34. Tevens is de podotherapeut geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici en lid van de beroepsvereniging NVvP.

Impuls Podotherapie wordt geleid door Annabelle Pont, een podotherapeut gespecialiseerd in podotherapie voor sporters. Als sporter kunt u hier terecht voor het herstel en preventie van blessures en het verbeteren van de sportieve prestaties. Sportpodotherapie is een 2-jarige Post-Bachelor opleiding.

GeenZolenBoer 1

Wat kan podotherapie voor u betekenen?

Wanneer de anatomie van de voet of de bewegingen van de ledematen worden verstoord, dan kunnen er problemen ontstaan. Podotherapie is noodzakelijk wanneer er klachten optreden in de voeten, enkels, knieën, heupen of rug tijdens het dagelijks leven. Uw lichaam zit met schakels aan elkaar en door de voeten te sturen zorgt u voor beweging hogerop in het lichaam. Bij podotherapie denken veel mensen direct aan steunzolen. Maar de podotherapeut anno nu heeft veel meer te bieden dan alleen zolen!

Podotherapie staat namelijk ook voor een gedegen en passend schoenadvies, taping, vilttherapie of een aanpassing aan de schoen. Voor sporters is podotherapie de oplossing bij sportblessures. Er wordt een duidelijk advies gegeven over de balans tussen belasting en belastbaarheid, daar juist dit vaak is verstoord wanneer er sprake is van een blessure.

20170715 Annabelle 11 for print

Hoe werkt Impuls Podotherapie?

Klopt u bij ons aan voor een afspraak? We beginnen dan altijd eerst met een uitgebreid intakegesprek. Dit is een belangrijke basis voor de verdere podotherapie. We staan uitgebreid stil bij de aard van de klacht en we brengen de wekelijkse belasting van de benen en voeten in kaart. Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan uw zorgvraag.

Daarna vindt het onderzoek plaats. Het staan wordt beoordeeld, de pijnlijke plek wordt onderzocht en de beweeglijkheid van de gewrichten wordt beoordeeld. Vaak is het voor de podotherapeut prettig als u de lange broek/rok uittrekt. Indien gewenst kunt u een sportbroekje aan trekken. Tevens wordt ook het wandelen geanalyseerd. Dit wordt visueel gedaan terwijl u over een drukmeetplaat loopt. Deze plaat meet precies uw stap zodat terug te zien is hoe de afwikkeling van de voet is waardoor er meer inzicht komt in de oorzaak van het probleem.

Bij een sportonderzoek wordt ook de specifieke sportbeweging (bijvoorbeeld hardlopen of fietsen) geanalyseerd. Dit wordt gefilmd zodat de sporter samen met de podotherapeut de beweging kan terugzien.

Let op: vanaf heden is het mogelijk om te starten met een online videoconsult. Handig voor mensen die ver weg wonen of niet in de gelegenheid zijn om naar de praktijk te komen. Kijk hier voor meer informatie over het videoconsult.

De juiste zolen

Inderdaad, u kunt bij een podotherapeut ook terecht voor podotherapeutische zolen. Deze zolen zorgen ervoor dat de beweging van het dagelijks staan en lopen of sporten weer wordt geoptimaliseerd. Bij Impuls Podotherapie wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technieken om de zolen aan te meten en in het ontwerp van de zolen zit de expertise van de podotherapeut verwerkt. De voeten worden gescand middels een 3D systeem waarna de zolen worden ontworpen exact op de voet. Tevens is het materiaal waaruit de zolen zijn vervaardigd van de best mogelijke kwaliteit en wordt rekening gehouden met het type schoenen wat wordt gedragen.

blauw_rodezolen_2
20170715 Annabelle 236 for print

Andere therapieën

Naast het geven van advies en het maken van zolen, past de podotherapeut ook diverse andere therapieën toe, waaronder:

 • Een teenstukje of orthese wordt gebruikt om de stand van de tenen te corrigeren of om de verhoogde druk rondom de tenen beter te verdelen. Deze orthese wordt ter plekke voor u op maat gemaakt voor u. De orthese gaat (afhankelijk van het gekozen materiaal) ongeveer een jaar tot twee jaar mee. Er wordt aanbevolen om de orthese voor het naar bed gaan in een bakje met talkpoeder te leggen en wekelijks met lauw water en sop schoon te maken om vervolgens voor gebruik goed te drogen.

 • Taping (sporttape of medical tape) kan een ideale extra ondersteuning zijn bij een andere therapie (zoals podotherapeutische zolen). Sporttape wordt vaak ingezet indien gewenst is om een bepaald gedeelte van het lichaam (banden of gewrichten) zo min mogelijk te laten bewegen. Medical taping is een methode die meer stimulerend werkt voor de spieren of pezen waarbij deze tegelijk ondersteund worden. Soms wordt er een combinatie gebruikt. Let op dat de sporttape (witte tape) niet nat mag worden: hierdoor gaat de lijmlaag los waardoor het zijn werking verliest. Medical tape kan wel nat worden maar moet bij het afdrogen voorzichtig droog gedept worden.

 • Vilttherapie wordt vaak ingezet om een tijdelijke drukverdeling (en daardoor ontlasting van een bepaalde structuur) te creëren. Dit kan tijdelijk ingezet worden totdat de podotherapeutische zolen gereed zijn of om eerst te bekijken of podotherapeutische zolen werken. Ook wordt vilttherapie ingezet als tijdelijke vervanger voor podotherapeutische zolen in nette schoenen die eenmalig gebruikt worden of bij een sportschoen. Deze therapie is heel divers inzetbaar.

 • In de praktijk kunnen ook compressiekousen, sokken of tights (voor de bovenbenen) worden aangemeten. Er zijn compressiekousen die gebruikt worden bij (intensief) sporten zoals hardlopen en fietsen, maar ook zijn er compressiekousen die gebruikt worden bij wandelaars. Deze kousen geven minder compressie dan de sportkousen waardoor er meer comfort is. Tevens kunnen deze kousen gebruikt worden bij staande beroepen of tijdens reizen.
  Wat is de werking van compressiekousen? Door het sporten komen er afvalstoffen vrij in de spieren wat voor verzuring kan zorgen. Door compressie te geven aan de spieren komt de doorbloeding meer op gang wat er voor zorgt dat de afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Dit met als resultaat dat de benen minder vermoeid aanvoelen en iemand langer en beter kan sporten. Daarnaast worden de kousen ook regelmatig geadviseerd bij een lichte blessure of indien iemand weer begint met sporten na een blessure. De spieren en pezen zijn dan nog kwetsbaar voor onder andere zijwaartse trillingen en doordat de kous de spieren dicht tegen elkaar aanhoudt zullen de spieren minder kunnen bewegen.
  We adviseren in de praktijk Herzog compressiekousen omdat deze als enige compressiekousfabrikant rekening houden met de dikte van de kuit. Waardoor bij iedereen een zelfde mate van compressie aanwezig is.
  Heeft u vragen over de compressiekousen? Stel deze gerust, we helpen u graag!

 • Indien een (sport)schoen helemaal goed is, maar iemand blijft uit de schoen slippen of heeft snel last van blauwe teennagels, dan kan er een aanpassing in de desbetreffende schoen gemaakt worden. Ook hier zijn vele toepassingen en materialen mogelijk.

 • Als u een afspraak heeft voor een onderzoek adviseren we altijd om 1 a 2 paar vaak gedragen schoenen mee te brengen. De podotherapeut kan veel informatie van de functie van de voet uit de gedragen schoen halen. Daarnaast wordt er bij een onderzoek altijd uitgebreid persoonlijk schoenadvies gegeven. Bij ieder probleem kan een specifiek schoenadvies heel doeltreffend zijn. Iedereen is tenslotte uniek en zo ook dit advies. Een goede podotherapeutische zool is immers veel minder effectief zonder een paar goede schoenen.