Skip to content

Wat is podotherapie?

Podotherapie richt zich op het onderzoeken en (preventief) behandelen van klachten aan voeten, enkels, knieën, heupen en rug wanneer deze klachten ontstaan door een afwijkende voetstand of looppatroon. Voor podotherapie klop je aan bij een podotherapeut. Dit is een HBO-bachelor opgeleide zorgprofessional. Een podotherapeut is een beschermde titel en dit valt onder het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de wet BIG artikel 34. Tevens is de podotherapeut geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici en lid van de beroepsvereniging NVvP.

Wij zijn gespecialiseerd in het optimaal laten bewegen van de voet. Dit betekent dat wij vaak gebruik maken van manuele technieken. Ons doel is de voet zo vrij en natuurlijk mogelijk te laten bewegen. Ondersteund met oefentherapie en indien van toepassing zooltherapie.

Podotherapie

Wat kan podotherapie voor je betekenen?

Wanneer de anatomie van de voet of de bewegingen van de ledematen worden verstoord, dan kunnen er problemen ontstaan. Podotherapie is noodzakelijk wanneer er klachten optreden in de voeten, enkels, knieën, heupen of rug tijdens het dagelijks leven. Jouw lichaam zit met schakels aan elkaar en door de voeten te sturen zorg je voor beweging hogerop in het lichaam. Bij podotherapie denken veel mensen direct aan steunzolen. Maar de podotherapeut anno nu heeft veel meer te bieden dan alleen zolen!

Podotherapie staat namelijk ook voor een gedegen en passend schoenadvies, taping, vilttherapie of een aanpassing aan de schoen.  Ook het geven van (voet)oefeningen behoort tot het domein van de podotherapeut. 

Voor sporters is podotherapie de oplossing bij sportblessures. Er wordt een duidelijk advies gegeven over de balans tussen belasting en belastbaarheid, daar juist dit vaak is verstoord wanneer er sprake is van een blessure.

Podotherapie
Podotherapie

Hoe werkt Impuls Podotherapie?

Klop je bij ons aan voor een afspraak? In de video legt Lonne uit wat je kunt verwachten tijdens het eerste onderzoek. We beginnen dan altijd eerst met een uitgebreid intakegesprek. Dit is een belangrijke basis voor de verdere behandeling. We staan uitgebreid stil bij de aard van de klacht en we brengen de wekelijkse belasting van de benen en voeten in kaart. Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan jouw zorgvraag.

Daarna vindt het onderzoek plaats. Het staan wordt beoordeeld, de pijnlijke plek wordt onderzocht en de beweeglijkheid van de gewrichten wordt beoordeeld. Binnen onze praktijk wordt daarnaast ook gebruik gemaakt van manuele technieken, zodat het lichaam zo vrij mogelijk kan bewegen. 

Vaak is het voor de podotherapeut prettig als je de lange broek/rok uittrekt. Indien gewenst kun je een sportbroekje aan trekken. Tevens wordt ook het wandelen geanalyseerd. Dit wordt visueel gedaan terwijl je over een drukmeetplaat loopt. Deze plaat meet precies jouw stap zodat terug te zien is hoe de afwikkeling van de voet is waardoor er meer inzicht komt in de oorzaak van het probleem.

Bij een sportonderzoek wordt ook de specifieke sportbeweging (bijvoorbeeld hardlopen of fietsen) geanalyseerd. Dit wordt gefilmd zodat de sporter samen met de podotherapeut de beweging kan terugzien.

Oefentherapie

Bij Impuls Podotherapie kun je ook terecht voor oefentherapie. Door specifieke oefeningen te uit te voeren en te herhalen kun je zelf zorg dragen voor een betere beweging en functie van de voeten/benen. Dit kan soms in plaats van zooltherapie of in combinatie met zooltherapie worden uitgevoerd. Ieder mens is uniek en iedere situatie is uniek: daarom stellen we altijd een persoonlijk behandelplan op. Wij maken o.a. gebruik van onze eigen ontwikkelde online trainingen.

voetentraining
blauw_rodezolen_2

De juiste zolen

Inderdaad, je kunt bij een podotherapeut ook terecht voor podotherapeutische zolen. Deze zolen zorgen ervoor dat de beweging van het dagelijks staan en lopen of sporten weer wordt geoptimaliseerd. Bij Impuls Podotherapie wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technieken om de zolen aan te meten en in het ontwerp van de zolen zit de expertise van de podotherapeut verwerkt. De voeten worden gescand middels een 3D systeem waarna de zolen worden ontworpen exact op de voet. Tevens is het materiaal waaruit de zolen zijn vervaardigd van de best mogelijke kwaliteit en wordt rekening gehouden met het type schoenen wat wordt gedragen.

Als je doorgaans minimalistische schoenen draagt, maar wel een “bouwfoutje” hebt: ook dan kunnen wij effectieve podotherapeutische zolen voor je maken!

Indien je podotherapeutische zolen van ons draagt, kun je daarnaast ook op maat gemaakte slippers samenstellen. Meer informatie hierover vind je hier.