Skip to content

Blessurewijzer

Heb je last van een blessure en wil je weten wat je zelf kunt doen om de klacht te verminderen? Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van veel voorkomende blessures. Je leest hier de mogelijke oorzaken, kenmerken en wat je hier zelf aan kunt doen. Ook lees je wat wij als praktijk voor je kunnen betekenen.

Tenen

Hallux Valgus 

Een hallux valgus is niet een klacht op zichzelf. Het geeft een standsafwijking aan die op termijn klachten kan gaan leveren. Bij een hallux valgus zie je dat het grote teen gewricht richting de kleine tenen is gaan staan. Hierdoor zit er een bunion (knobbel) aan de buitenzijde van de grote teen. Deze bunion kan op termijn wel klachten gaan geven. 

Sesamoïditis

Sesamoiditis is een overbelastingsklacht rondom de sesambeentjes die onder het grote teen gewricht liggen. Deze sesambeentjes zijn botjes die geen directe aanraking hebben met kraakbeen. Ze liggen binnen een kapsel in een pees verweven waardoor ze een hefboomfunctie hebben. Bij sesamoiditis zijn niet de sesambeentjes zelf overbelast maar de kapsels/pezen die hieromheen liggen.

Hoe herken je het?

Je kan sesamoïditis herkennen door: stekende pijn onder het grote teen gewricht, deze pijn neemt toe bij grotere belasting, in sommige gevallen wordt de onderzijde van het grote teen gewricht rood, warm en gezwollen Lees meer….

Jicht

Jicht is een ophoping van urinezuurkristallen in gewrichten wat een ontsteking veroorzaakt. Vaak gaat het over het grote teen gewricht. Vaak zien we helaas dat deze reactie zich herhaalt. We spreken dan over chronische jicht. 

Hoe herken je het?

Jicht is gemakkelijk te herkennen. Het is namelijk een heftige ontstekingsreactie die  vaak plaatsvindt in het grote teen gewricht. Het gewricht is rood, warm en gezwollen. Het grote teen gewricht geeft veel pijn en is nauwelijks te belasten.  De ontstekingsreactie kan zelfs gepaard gaan met koorts, misselijkheid en braken Lees meer….

Zandteen/Volleybalteen

Een zandteen of volleybalteen een klacht waarbij het kapsel rondom het grote teen gewricht is gekneusd. Dit komt in alle gevallen door een trauma waarbij er veel kracht op de grote teen is gekomen waarbij een snelle buiging is gemaakt. 

Hoe herken je het?

Je herkent de klacht doordat het grote teen gewricht rood, warm en dik is. Buiging in de teen geeft erg veel pijn. Daarnaast geeft grote belasting pijn, denk hierbij aan rennen, springen en afzetten Lees meer….

 

Blessurewijzer

Voorvoet

Mortonse Neuralgie

Mortonse Neuralgie is een zenuwbeknelling tussen de middenvoetsbeentjes in de voorvoet. Deze beknelling zit vaak tussen de derde en vierde teen. Wanneer deze beknelling er al een langere periode zit kan er een morton neuroom ontstaan. Dit is een verdikking rond de zenuw die de beknelling kan vergroten. 

Hoe herken je het?

Je kunt mortonse neuralgie herkennen aan een zenuw pijn in de voorvoet. Denk hierbij aan een doof gevoel, tintelingen, prikkelingen of een “dubbel sok gevoel”. Klachten kunnen erger worden bij belasting. Smalle schoenen dragen, fietsen met de voorvoet op het pedaal en auto rijden kunnen de klacht verergeren. Lees meer….

 

Blessurewijzer

Middenvoet

Marsfractuur

Hoe herken je het?

Een marsfractuur kan je herkennen wanneer na langdurige of intensieve belasting pijn is ontstaan ter hoogte van de middenvoetsbeentjes. Vaak zit deze pijn in het middenvoetsbeentje langs die van de grote teen. De pijn is belasting afhankelijk. De voet kan rood/blauw, gezwollen en dik worden op de plaats van de breuklijn/het scheurtje. 

Ontstaan

Een marsfractuur ontstaat, in tegenstelling tot de meeste breuken, niet door een trauma maar door overbelasting. Denk hierbij aan langdurige wandelingen en hardlopen. De naam komt dan ook van het “marsen” van militairen die langdurig met een stevig tempo lopen.

Wat kun je zelf doen? 

Het is erg belangrijk dat er na een marsfractuur rust gehouden wordt. Eventueel kan er een röntgenfoto gemaakt worden om de marsfractuur te diagnosticeren. De voet wordt bij een marsfractuur vrijwel nooit in het gips gezet. Wel dient er 6 weken rust gehouden te worden. Het is verstandig om bij kleine stukjes wandelen stevige wandelschoenen te dragen waarbij de neus van de schoen wat omhoog staat. Hierdoor helpt de schoen met afwikkelen en wordt de voet wat ontlast. Mochten de klachten aanhouden na 6 weken of wil je de voet een extra ondersteuning geven tijdens de genezing dan is het verstandig om een afspraak in te plannen zodat we samen kunnen kijken hoe we je verder kunnen helpen met de klacht. 

Blessurewijzer

Hiel

Fasciitis plantaris/hielspoor

Fasciitis plantaris is een ontsteking van de peesplaat onder je voet. Deze klacht wordt vaak hielspoor genoemd in de volksmond. Toch zijn dit twee verschillende diagnoses. Bij een hielspoor zit er verkalking aan het hielbeen op de plaats van de aanhechting van de peesplaat. Terwijl dit bij een fasciitis plantaris niet het geval is Lees meer….

 

Enkel/onderbeen

Artrose enkelgewricht

Wanneer er artrose in het enkelgewricht zit is het kraakbeenlaagje in het gewrichtsvlak afgenomen. 

Hoe herken je het? 

Je kan artrose in het enkelgewricht herkennen aan ochtendstijfheid en opstart klachten. Vaak geeft het opstarten een stekende pijn in het enkel gewricht. Daarnaast zijn bewegingen waarbij de enkel buigt zoals traplopen, fietsen en hurken pijnlijk in het gewicht. Het kan aanvoelen alsof de enkel op slot zit. 

Ontstaan

Enkel artrose ontstaat vaak op latere leeftijd of bij (herhaaldelijk) trauma. Denk hierbij aan zwikken van de enkel. Wanneer dit vaak heeft plaatsgevonden op jonge leeftijd is er een grotere kans op het ontstaan van enkelartrose.

Blessurewijzer

Knie

Jumpers knee

Een jumpers knee is een overbelasting blessure van de knie. De pees die vanuit het bovenbeen over de knie loopt is overbelast. De blessure is vaak sport gerelateerd. Sporten waarbij veel gesprongen wordt hebben een hoger risico op deze blessure.

Hoe herken je het?
Je kunt een Jumpers knee herkennen aan pijn aan de voorzijde van de knie. Vaak wordt de pijn erger bij langdurige belasting.

Ontstaan
Een jumpers knee ontstaat vaak wanneer er in korte tijd intensiever gesport wordt. Hierdoor is er een grote belasting op de spieren rondom de knie, wat deze overbelasting kan veroorzaken. Risicofactoren hierbij zijn afwijkende voet-, knie-, heup- en rugstand. Daarnaast is slecht schoeisel met te weinig demping een risicofactor.

Blessurewijzer

Been/heup

 

 

Lage rug

 

 

Kom je er zelf niet (helemaal) uit? Je bent van harte welkom bij ons in de praktijk in Son of Tilburg.

Onze unieke aanpak zorgt ervoor dat we samen voor een duurzaam resultaat gaan. 

 

 

Lonne Geudens en Annabelle Pont

Podotherapeut, Sportpodotherapeut en Feet in Motion experts
Impuls Podotherapie Son en Breugel & Tilburg

 

Blessurewijzer