Skip to content

Sesamoïditis

Wat is het en wat kun je zelf doen?

Sesamoïditis

Sesamoïditis

Sesamoiditis is een overbelastingsklacht rondom de sesambeentjes die onder het grote teen gewricht liggen. Deze sesambeentjes zijn botjes die geen directe aanraking hebben met kraakbeen. Ze liggen binnen een kapsel in een pees verweven waardoor ze een hefboomfunctie hebben. Bij sesamoiditis zijn niet de sesambeentjes zelf overbelast maar de kapsels/pezen die hieromheen liggen. 

Hoe herken je het?

Je kan sesamoïditis herkennen door: stekende pijn onder het grote teen gewricht, deze pijn neemt toe bij grotere belasting, in sommige gevallen wordt de onderzijde van het grote teen gewricht rood, warm en gezwollen. 

Ontstaan

Sesamoïditis ontstaat door verhoogde druk- en trekkracht op de sesambeentjes. Hierdoor raken de pezen en kapsels die om de sesambeentjes liggen overbelast. 

Wat kan je zelf doen? 

Zodra je deze klachten ervaart is het verstandig om rust te houden. Probeer te achterhalen of het aan een bepaalde schoen kan liggen, bijvoorbeeld een hakje of een schoen waar je eigenlijk al te lang op loopt en die mogelijk versleten is. Vermijd deze schoenen dan een poos. Daarnaast kan je bij roodheid en warmte deze plaats koelen. Mochten de klachten aanhouden dan is het verstandig om een afspraak in te plannen zodat we samen kunnen kijken of we je verder kunnen helpen met de klacht.

Behandeling 

Als uit het onderzoek blijkt dat jou voetstand en manier van lopen invloed heeft op de klacht dan kunnen wij jou op verschillende manieren helpen: 

  • Manipulaties/mobilisaties van voet, enkel, knie en eventueel heup. Hiermee worden blokkades uit de gewrichten gehaald waardoor ze weer makkelijker kunnen bewegen zodat de functie verbeterd wordt. 
  • Oefentherapie. Door oefeningen kan de balans van de onderste voetspiertjes verbeterd worden. 
  • (Sport)schoenadvies.
  • Taping: Door taping te plaatsen gerelateerd aan de klacht kan er af en toe direct pijnverlichting zijn. 
  • Podotherapeutische  zolen: Bij een afwijkend looppatroon (gerelateerd aan de voet klacht) kan er een podotherapeutische zool ingezet worden om het looppatroon te verbeteren.