Skip to content

Morbus Sever

Hielpijn bij kinderen

Morbus Sever

Wat is Morbus Sever?

Heeft jouw kind pijn aan de voeten of hielen na het sporten of lange wandeling? Dit kan Morbus Sever zijn. Dit komt meestal voor bij kinderen tussen de 7 en 12 jaar. 

Deze klacht komt veelvuldig voor bij sportende en actieve kinderen. De groeischijf van het hielbeen bij deze kinderen is nog niet volgroeid en is grillig van vorm. Doordat de achillespees aan het hielbeen trekt bij rennen en sporten, ontstaat pijn rond dit gebied en er kan zwelling ontstaan. Deze klacht is hinderlijk, maar zodra de voeten zijn uitgegroeid, verdwijnt de klacht.

Symptomen

Deze klacht kan zowel aan één voet als beide voeten klachten geven. De volgende symptomen zijn mogelijk:

– Pijn tijdens en na sporten/rennen/springen aan achterkant van hiel of onder de voet
– Er kan een lichte zwelling ontstaan achter de hiel
– Kinderen willen mogelijk de hiel niet belasten en gaan op de tenen lopen
– Pijn trekt meestal weg na staken activiteit.

Morbus Sever
Morbus Sever

Hoe ontstaat Morbus Sever?

Deze klacht komt voor bij kinderen die actief zijn. Oorzaken kunnen zijn:
– rennen en springen
– te korte achillespezen
– doorzakken hielbeen en/of middenvoet
– overgewicht

Morbus Sever is een ongevaarlijke aandoening en gaat vanzelf weer over. Echter kan het zeer hinderlijk zijn en kan het zijn dat je kind niet graag beweegt en sport.

Tips bij hielklachten bij kinderen

Wij als podotherapeut kunnen helpen door middel van het aanmeten van op maat gemaakte steunzolen en het adviseren van rekoefeningen voor de kuitspieren. Ook kunnen wij als podotherapeut advies geven over het dragen van goed schoeisel met voldoende demping en ondersteuning. Het rekken van de kuiten kan de druk op de hielen verminderen en bijdragen aan het verminderen van de pijn.

Morbus Sever
Morbus Sever

Wat biedt Impuls voor kinderen met Morbus Sever?

Adviezen

Bij Impuls Podotherapie kun je terecht met jouw kind voor het behandelen van de blessure, adviezen en ook preventief advies. We zien geregeld ouders die zich zorgen maken over hun kind omdat hij of zij “anders” loopt. We onderzoeken en analyseren dit graag en bespreken de uitkomst hiervan met je. 

Podotherapeutische zolen bij kinderen?

Indien het gewenst is om podotherapeutische zolen te gaan dragen om de klachten te verhelpen dan bespreken wij ook het vervolg. Het is namelijk niet per definitie het advies om altijd podotherapeutische zolen te gaan gebruiken. Zeker bij kinderen is dit vaak niet nodig en zal het mogelijk alleen nodig zijn gedurende de groei. Uiteraard werken wij nauw samen met (kinder)fysiotherapeuten.