Skip to content

Sportpodotherapie

Wil je blijven bewegen zonder blessures? Laat je onderzoeken door Impuls Podotherapie! 

Sportspecifiek onderzoek

Sportpodotherapie

Iedere sport heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Denk hierbij aan de ondergrond, eigenschappen van de schoen en beweging van het lichaam tijdens de sport. Iedere sport vergt weer net iets anders van het lichaam en daarom is het belangrijk hier gericht onderzoek naar te doen. Er zal tijdens een sportonderzoek niet alleen naar de klacht worden gekeken maar naar het totale beeld. De sportbelasting, schoenen en sportbeweging. Indien gewenst wordt er samen met andere disciplines, naast sportpodotherapie, het behandeltraject afgestemd. Iedere sporter is uniek en daarom krijgt iedere sporter ook een uniek sportpodotherapie behandeltraject voorgesteld waarin de wensen van de sporter centraal staan.

Sportpodotherapie bij fietsers

Fietsen is een compleet andere beweging dan lopen of hardlopen. Waar tijdens het lopen een naar binnen gaande beweging van de voet gewenst is (pronatie) om vooruit te gaan, is dit bij fietsen juist niet gewenst. Indien dit wel gebeurt zorgt dit direct voor een minder efficiënte trapbeweging en kan dit tot overbelasting leiden van de knieën omdat deze naar binnen knikken tijdens de uittrap. Ook komen verschillende voetklachten veelvuldig voor bij fietsers met alle gevolgen van dien. Sportpodotherapie kan daarbij helpen! Jouw sportpodotherapeut Annabelle heeft zich gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van fietsers van elk niveau. Door de specifieke testen uit te voeren in combinatie met het lichamelijk onderzoek, kunnen kleine “foutjes” in de anatomie gecompenseerd worden. Dit kan zijn door de schoenplaatjes te verplaatsen of 3D geprinte Phits podotherapeutische zolen specifiek voor de fietsschoenen te vervaardigen. Vaak gaat een dergelijke behandeling in samenspraak met sportarts/fysiotherapeut/bikefitter. Kleine aanpassingen kunnen al grote effecten/gevolgen hebben en daarom is ook de sportpodotherapie behandeling van fietsers maatwerk.

Sportpodotherapie

Phits 3D geprinte zolen

3D-printed-insole-RS-Print

Reguliere podotherapeutische zolen worden vervaardigd op basis van een statische meting. Je staat of zit terwijl er een meting wordt gedaan. Dit vormt de basis van jouw podotherapeutische zolen. De 3D-geprinte zolen van Phits zijn hierin uniek: de sportpodotherapie zolen worden ontworpen op basis van de dynamische meting tijdens de loopanalyse. Zelfs bij fietsers kan deze beweging worden nagebootst zodat we precies weten waar de drukpunten zich bevinden in de voet. Hierbij wordt rekening gehouden met de specifieke bewegingen van de sport. Je kunt je voorstellen dat ook de pasvorm van deze 3D-geprinte zolen optimaal zijn. Daarnaast zijn de zolen bij sportpodotherapie zeer licht én is het productieproces aanzienlijk vriendelijker voor het milieu: zo’n 60% minder materiaalverlies ten opzichte van de productie van reguliere zolen. Tevens gaan de 3D-geprinte zolen tot 3 keer langer mee dan reguliere zolen, waardoor deze 3D-geprinte zolen ook nog eens duurzaam zijn!

Andere therapieën

Naast podotherapeutische zolen zijn ook tal van andere therapieën met sportpodotherapie mogelijk om de blessure te verhelpen of te voorkomen. Zoals gezegd is iedere sporter en situatie uniek en jouw sportpodotherapeut denkt graag “out of the box” mee om een passende oplossing te bedenken. Soms kan het advies zijn om in het dagelijks leven podotherapeutische zolen te dragen om het lichaam zo min mogelijk te overbelasten zodat de sportbelasting omhoog kan. Ook kan het zijn dat je een passend schoenadvies krijgt of dat de schoen een kleine aanpassing krijgt. Zelfs de wijze van veteren of het type sok wat je draagt kan invloed hebben en ook dit wordt meegenomen.

Sportpodotherapie is meer dan analyseren, behandelen en vervaardigen van zolen. Ook verwijzen we sporters graag naar onze webshop, waar je kwalitatief hoogwaardige producten vindt om jouw sport of activiteit te kunnen blijven uitvoeren zonder klachten.

20170715 Annabelle 61 Edit for print