Skip to content

Sportpodotherapie

Maximaal willen presteren? Of blessurevrij lekker blijven bewegen?
De sportpodotherapeut helpt u hier graag bij! 

Sportspecifiek onderzoek

Sportpodotherapie

Iedere sport heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Denk hierbij aan de ondergrond, eigenschappen van de schoen en beweging van het lichaam tijdens de sport. Iedere sport vergt weer net iets anders van het lichaam en daarom is het belangrijk hier gericht onderzoek naar te doen. Er zal tijdens een sportonderzoek niet alleen naar de klacht worden gekeken maar naar het totale beeld. De sportbelasting, schoenen en sportbeweging. Indien gewenst wordt er samen met andere disciplines het behandeltraject afgestemd. Iedere sporter is uniek en daarom krijgt iedere sporter ook een uniek behandeltraject voorgesteld waarin de wensen van de sporter centraal staan.

Podotherapie bij fietsers

Fietsen is een compleet andere beweging dan lopen of hardlopen. Waar tijdens het lopen een naar binnen gaande beweging van de voet gewenst is (pronatie) om vooruit te gaan, is dit bij fietsen juist niet gewenst. Indien dit wel gebeurt zorgt dit direct voor een minder efficiënte trapbeweging en kan dit tot overbelasting leiden van de knieën omdat deze naar binnen knikken tijdens de uittrap. Ook komen verschillende voetklachten veelvuldig voor bij fietsers met alle gevolgen van dien. Uw sportpodotherapeut heeft zich gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van fietsers van elk niveau. Door de specifieke testen uit te voeren in combinatie met het lichamelijk onderzoek, kunnen kleine “foutjes” in de anatomie gecompenseerd worden. Dit kan zijn door de schoenplaatjes te verplaatsen of 3D geprinte Phits podotherapeutische zolen specifiek voor de fietsschoenen te vervaardigen. Vaak gaat een dergelijke behandeling in samenspraak met sportarts/fysiotherapeut/bikefitter. Kleine aanpassingen kunnen al grote effecten/gevolgen hebben en daarom is ook de behandeling van fietsers maatwerk.

Sportpodotherapie

Phits 3D geprinte zolen

3D-printed-insole-RS-Print

Reguliere podotherapeutische zolen worden vervaardigd op basis van een statische meting. U staat of zit terwijl er een meting wordt gedaan. Dit vormt de basis van uw podotherapeutische zolen. De 3D-geprinte zolen van Phits zijn hierin uniek: de zolen worden ontworpen op basis van de dynamische meting tijdens de loopanalyse. Zelfs bij fietsers kan deze beweging worden nagebootst zodat we precies weten waar de drukpunten zich bevinden in de voet. Hierbij wordt rekening gehouden met de specifieke bewegingen van de sport. U kunt zich voorstellen dat ook de pasvorm van deze 3D-geprinte zolen optimaal zijn. Daarnaast zijn de zolen zeer licht én is het productieproces aanzienlijk vriendelijker voor het milieu: zo’n 60% minder materiaalverlies ten opzichte van de productie van reguliere zolen. Tevens gaan de 3D-geprinte zolen tot 3 keer langer mee dan reguliere zolen, waardoor deze 3D-geprinte zolen ook nog eens duurzaam zijn!

Andere therapieën

Naast podotherapeutische zolen zijn ook tal van andere therapieën mogelijk om de blessure te verhelpen of te voorkomen. Zoals gezegd is iedere sporter en situatie uniek en uw sportpodotherapeut denkt graag “out of the box” mee om een passende oplossing te bedenken. Soms kan het advies zijn om in het dagelijks leven podotherapeutische zolen te dragen om het lichaam zo min mogelijk te overbelasten zodat de sportbelasting omhoog kan. Ook kan het zijn dat u een passend schoenadvies krijgt of dat de schoen een kleine aanpassing krijgt. Zelfs de wijze van veteren of het type sok wat u draagt kan invloed hebben en ook dit wordt meegenomen.

20170715 Annabelle 61 Edit for print

Sportvoetenshop

In de praktijk adviseren wij vaak specifieke producten om de voetconditie zo optimaal te krijgen én houden. Een goede wandelsok of creme tegen wrijving van de huid kan soms ook gewoon de oplossing zijn. Het trainen van de voeten en onderbenen willen wij ook graag stimuleren. Omdat het soms wel eens lastig is om de juiste producten te vinden zijn we zelf een webshop gestart. U vindt in onze webshop alleen kwalitatief hoogwaardige producten waar wij zelf achter staan en welke wij dagelijks in de praktijk adviseren. Neem gerust een kijkje in onze digitale winkel.