Sportpodotherapie

Maximaal willen presteren? Of blessurevrij lekker blijven bewegen?
De sportpodotherapeut helpt u hier graag bij! 

Sportspecifiek onderzoek

Sportpodotherapie

Iedere sport heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Denk hierbij aan de ondergrond, eigenschappen van de schoen en beweging van het lichaam tijdens de sport. Iedere sport vergt weer net iets anders van het lichaam en daarom is het belangrijk hier gericht onderzoek naar te doen. Er zal tijdens een sportonderzoek niet alleen naar de klacht worden gekeken maar naar het totale beeld. De sportbelasting, schoenen en sportbeweging. Indien gewenst wordt er samen met andere disciplines het behandeltraject afgestemd. Iedere sporter is uniek en daarom krijgt iedere sporter ook een uniek behandeltraject voorgesteld waarin de wensen van de sporter centraal staan.

Podotherapie bij fietsers

Fietsen is een compleet andere beweging dan lopen of hardlopen. Waar tijdens het lopen een naar binnen gaande beweging van de voet gewenst is (pronatie) om vooruit te gaan, is dit bij fietsen juist niet gewenst. Indien dit wel gebeurt zorgt dit direct voor een minder efficiënte trapbeweging en kan dit tot overbelasting leiden van de knieën omdat deze naar binnen knikken tijdens de uittrap. Ook komen verschillende voetklachten veelvuldig voor bij fietsers met alle gevolgen van dien. Uw sportpodotherapeut heeft zich gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van fietsers van elk niveau. Door de specifieke fietsbeweging te analyseren (door middel van video-analyse en insole meting) in combinatie met het lichamelijk onderzoek, kunnen kleine “foutjes” in de anatomie gecompenseerd worden. Dit kan zijn door de schoenplaatjes te verplaatsen of podotherapeutische zolen specifiek voor de fietsschoenen te vervaardigen. Vaak gaat een dergelijke behandeling in samenspraak met sportarts/fysiotherapeut/bikefitter. Kleine aanpassingen kunnen al grote effecten/gevolgen hebben en daarom is ook de behandeling van fietsers maatwerk.

Sportpodotherapie

Andere therapieën

Sportpodotherapie

Naast podotherapeutische zolen zijn ook tal van andere therapieën mogelijk om de blessure te verhelpen of te voorkomen. Zoals gezegd is iedere sporter en situatie uniek en uw sportpodotherapeut denkt graag “out of the box” mee om een passende oplossing te bedenken. Soms kan het advies zijn om in het dagelijks leven podotherapeutische zolen te dragen om het lichaam zo min mogelijk te overbelasten zodat de sportbelasting omhoog kan. Ook kan het zijn dat u een passend schoenadvies krijgt of dat de schoen een kleine aanpassing krijgt. Zelfs de wijze van veteren of het type sok wat u draagt kan invloed hebben en ook dit wordt meegenomen.