Skip to content

Zandteen

Wat is het en wat kun je zelf doen?

Zandteen of volleybalteen

Zandteen of volleybalteen

Een zandteen of volleybalteen een klacht waarbij het kapsel rondom het grote teen gewricht is gekneusd. Dit komt in alle gevallen door een trauma waarbij er veel kracht op de grote teen is gekomen waarbij een snelle buiging is gemaakt. 

Hoe herken je het?

Je herkent de klacht doordat het grote teen gewricht rood, warm en dik is. Buiging in de teen geeft erg veel pijn. Daarnaast geeft grote belasting pijn, denk hierbij aan rennen, springen en afzetten. 

Ontstaan

Een zandteen/volleybalteen ontstaat altijd tijdens een trauma. Tijdens het trauma is er veel kracht op het grote teen gewricht waarbij een snelle beweging plaatsvindt. Denk bijvoorbeeld aan (beach)volleybal of voetbal waarbij er hard tegen de grond aan geschopt kan worden.

Wat kun je zelf doen? 

In de acute fase is het van belang dat de teen gekoeld wordt en rust krijgt. Zodra de klachten wat afnemen kan er gekeken worden of het lopen op een stevige schoen gaat. Wanneer dit lukt kan de belasting weer langzaam opgevoerd worden met sporten. Mochten de klachten aanhouden dan is het verstandig om een afspraak in te plannen zodat we samen kunnen kijken of we je verder kunnen helpen met de klacht. In deze fase kan het verstandig zijn om bij ons een afspraak te maken, zodat we jouw teen kunnen beoordelen en tapen.

Behandeling 

Als uit het onderzoek blijkt dat jou voetstand en manier van lopen invloed heeft op de klacht dan kunnen wij jou op verschillende manieren helpen: 

  • Manipulaties/mobilisaties van voet, enkel, knie en eventueel heup. Hiermee worden blokkades uit de gewrichten gehaald waardoor ze weer makkelijker kunnen bewegen zodat de functie verbeterd wordt. Door de klap bij de teen, in combinatie met pijn ontwijkend lopen, kan het zijn dat andere gewrichten in de voet vast gaan zitten.
  • Oefentherapie. Door oefeningen kan de balans en kracht van de onderste voetspiertjes verbeterd worden. 
  • (Sport)schoenadvies.
  • Taping: Door taping te plaatsen gerelateerd aan de klacht kan er af en toe direct pijnverlichting zijn.
  • Podotherapeutische  zolen: Bij een afwijkend looppatroon (gerelateerd aan de voet klacht) kan er een podotherapeutische zool ingezet worden om het looppatroon te verbeteren.