Skip to content

Mortonse Neuralgie

Wat is het en wat kun je zelf doen?

Mortonse Neuralgie

Mortonse Neuralgie

Mortonse Neuralgie is een zenuwbeknelling tussen de middenvoetsbeentjes in de voorvoet. Deze beknelling zit vaak tussen de derde en vierde teen. Wanneer deze beknelling er al een langere periode zit kan er een morton neuroom ontstaan. Dit is een verdikking rond de zenuw die de beknelling kan vergroten. 

Hoe herken je het?

Je kunt mortonse neuralgie herkennen aan een zenuw pijn in de voorvoet. Denk hierbij aan een doof gevoel, tintelingen, prikkelingen of een “dubbel sok gevoel”. Klachten kunnen erger worden bij belasting. Smalle schoenen dragen, fietsen met de voorvoet op het pedaal en auto rijden kunnen de klacht verergeren. 

Ontstaan

De oorzaak van een mortonse neuralgie is een zenuwbeknelling. Maar hoe ontstaat zo’n zenuwbeklemming? Dit kan verschillende redenen hebben. Voorbeelden hiervan zijn te strakke schoenen, blokkades in de voet en een afwijkend looppatroon. Bij fietsers of skiërs kan dit ontstaan doordat de voorvoet stand afwijkend is, waardoor frictie in de voet ontstaat, door de specifieke beweging van de sport.

Wat kun je zelf doen? 

Wanneer je last hebt van mortonse neuralgie is het verstandig om ruime schoenen te dragen Geef je tenen vooral voldoende ruimte en draag het liefste schoenen zonder hakje. Hierdoor heeft de voorvoet de ruimte om te bewegen en wordt de zenuw mogelijk niet bekneld. Mochten de klachten toch aanhouden dan is het verstandig om een afspraak in te plannen zodat we samen kunnen kijken of we je verder kunnen helpen met de klacht. Ga in geen geval de schoenen losser zetten, want dan ga je klauwen met de tenen en dit kan juist de zenuw weer beklemmen.

Behandeling 

Als uit het onderzoek blijkt dat jou voetstand en manier van lopen invloed heeft op de klacht dan kunnen wij jou op verschillende manieren helpen: 

  • Manipulaties/mobilisaties van voet, enkel, knie en eventueel heup. Hiermee worden blokkades uit de gewrichten gehaald waardoor ze weer makkelijker kunnen bewegen zodat de functie verbeterd wordt. 
  • Oefentherapie. Door oefeningen kan de balans van de onderste voetspiertjes verbeterd worden. Ook kunnen namelijk voetspiertjes soms invloed op de zenuwbeknelling hebben.
  • (Sport)schoenadvies.
  • Taping: Door taping te plaatsen gerelateerd aan de klacht kan er af en toe direct pijnverlichting zijn. 
  • Podotherapeutische  zolen: Bij een afwijkend loop of beweegpatroon (gerelateerd aan de voet klacht) kan er een podotherapeutische zool ingezet worden om het looppatroon te verbeteren.