Impuls Podotherapie
Beweeg zorgeloos
  • Podotherapie
  • Sportpodotherapie
  • Kinderen
  • Informatie
    • Blog
    • Online begeleiding
    • Vergoedingen
  • Afspraak maken
shutterstock_714949339
9 januari 2019

Hallux valgus en podotherapie

Hallus valgus (letterlijke vertaling: scheve grote teen) kan voor veel problemen zorgen bij het lopen. Wat gaat er mis en wat zijn de behandelmogelijkheden?

Wat houdt een hallux valgus in?

Wist je dat ongeveer de helft van alle volwassenen in meer of mindere mate een hallux valgus heeft? Veel mensen hebben hier overigens geen klachten van, maar dit kan op latere leeftijd wel veranderen. Bij een hallux valgus staat de grote teen scheef en kan bij een toenemende forse scheefstand ook het middenvoetsbeentje van de grote teen scheef trekken waardoor er een soort driehoek ontstaat tussen grote teen, middenvoetsbeen en de rest van de voet. De mate van deze scheefstand wordt altijd beoordeeld door een (voet)specialist om een eerste inschatting te kunnen maken in de ernst van de hallux valgus.

Wat is de oorzaak van hallux valgus?

Het is niet zeker te zeggen wat de oorzaak van hallux valgus precies is. Er lijkt een erfelijk component te zijn en ook is het zo dat vooral vrouwen deze afwijkende stand van de grote teen hebben. Waardoor dit precies komt is niet zeker te zeggen. Ook kan een hallux valgus ontstaan door een ongeluk (trauma) waarbij bijvoorbeeld een kast op het gewricht valt en er lichte schade in het gewricht ontstaat. Het kan zijn dat pas jaren later een hallux valgus gaat ontstaan.

Wat zijn de gevolgen van hallux valgus?

Vaak is het zo dat in de jaren de scheefstand toeneemt en dit zorgt voor disfunctie van de voet omdat de afwikkeling anders gaat verlopen. De grote teen heeft een grote functie bij afwikkelen van de voet. Bij een goede afwikkeling zet je als eerste de hiel neer, een beetje aan de buitenkant. Bij het verder afwikkelen ga je langzaam richting de grote teen. Deze buigt dan in een bepaalde mate totdat je met de voet weer los van de grond komt. Als die buiging niet (voldoende) meer plaats kan vinden of het naar binnen zakken van de voet gaat te snel en teveel (overpronatie), ontstaan er grote druk- en schuifkrachten ter hoogte van het grote teengewricht. Hierdoor kunnen lokaal allerlei problemen rondom dit gewricht ontstaan en er kan disbalans in verschillende voetspieren ontstaan. Een voor de hallux valgus belangrijke voetspier is de grote teen buiger (m. flexor hallucis longus). Deze bevindt zich onder de grote teen en zorgt, bij een gezonde voet, voor de afzet tijdens het lopen. Als de teen schever gaat staan, komt deze pees in een verkeerde trekrichting en door de kracht van de pees kan deze er zelfs voor zorgen dat de scheefstand van hallux valgus wordt verergerd.

Behandeling hallux valgus

In principe wordt aangeraden eerst de klachten te behandelen zonder operatie (conservatieve therapie). De scheefstand zal hierdoor niet of nauwelijks verbeteren, maar de voet kan wel sterker worden waardoor de scheefgroei kan worden vertraagd. Een operatie kan overigens op vele manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van de mate van scheefstand en de klachten die er zijn. In deze blog zullen we alleen de conservatieve (podotherapeutische) therapie mogelijkheden bespreken.

Podotherapie en hallux valgus

Allereerst zullen we een uitgebreide analyse uitvoeren om de ernst van de scheefstand te beoordelen, mogelijke andere klachten te beoordelen die veroorzaakt worden door de teenstand en worden de verschillende spiergroepen getest. Daarnaast wordt het lopen geanalyseerd om de disfunctie van de voet in kaart te brengen. Nadat dit gedaan is wordt er een behandelplan opgesteld. Er zijn tal van mogelijkheden vanuit podotherapie om een cliënt te behandelen met klachten welke voortvloeien uit een hallux valgus. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Persoonlijk specifiek schoenadvies (ook bij specifieke sporten);
  • Specifieke oefeningen om bepaalde spieren sterker maken;
  • Drukontlasting: Dit kan met vilttherapie, een (sport)schoenaanpassing of door je veters anders te veteren;
  • Tapetherapie: om de pijn in het gewricht tijdelijk te verminderen of om pijnlijke spieren te ontlasten;
  • Podotherapeutische zolen om piekdruk te verminderen bij afzet en het doorzakken van de voeten te verminderen.

Wat kun je zelf doen?

Heb je een (beginnende) hallux valgus en geen klachten? Je ziet je voeten iedere dag en dan is het moeilijk in te schatten of de scheefstand erger wordt of niet. Maak eens per half jaar een foto van je voeten (loodrecht naar beneden). Dit is handig voor jezelf om de scheefstand in de gaten te houden. Verder is het goed om regelmatig op blote voeten te lopen om de voetspieren goed te laten werken, maar als je een lange dag gaat staan en/of lopen dan is een stevige schoen wel aan te raden. Twijfel je? Maak dan een afspraak en kom eens langs in de praktijk. We zullen je met liefde en plezier een eerlijk en uitgebreid advies geven over jouw situatie.

 

Bron: Richtlijn Hallux Valgus 2015

Overtraining, wat houdt dit in? Waarom zou je op blote voeten willen lopen?

Related Posts

walking-1868652

Geen categorie

Wil je starten met wandelen?

Wat zo fijn is aan wandelen is dat je er gewoon mee kunt starten. Je bent niet gebonden aan openingstijden, je hoeft geen rekening te houden met bijvoorbeeld teamgenootjes en je hebt naast een degelijke wandelschoen relatief weinig nodig. Wandelen is heel goed voor je gezondheid. Dagelijks een half uur wandelen verlaagt de bloeddruk en […]

indoor-soccer-4813883_1920

Geen categorie

Wat kun je doen aan blauwe nagels?

De nagel bestaat uit drie hoofdonderdelen, namelijk: een hoornplaat, een nagelwortel en een vrije rand. Maar waar hebben we deze nagels nu eigenlijk voor nodig? Aan de toppen van onze vingers en tenen zitten enorm veel zenuwuiteinden. Om deze bescherming te bieden zijn wij nagels gaan groeien. Verder helpen nagels ons bij het oppakken van […]

cycling-664753_1920

Geen categorie

Sporters en magnesium

Je hebt het vast al eens vaker voorbij zien komen: sporters die magnesium slikken én zelfs smeren. Wat doet magnesium eigenlijk en hoe werkt het precies? In deze blog leggen we je uit hoe het werkt en welk voordeel je hier uit kunt halen.  Werking van de spier Een spier bestaat uit allemaal verschillende vezels. […]

Impuls Podotherapie
Copyright © 2020 Impuls Podotherapie

Contact

Locatie Son:
Vondelstraat 15,
5691XA Son en Breugel

Locatie Tilburg:
Olympiaplein 384,
5022 DX Tilburg

Locatie Vught:
Kraaiengatweg 3,
5262 LK Vught

Algemene voorwaarden
Privacy beleid
Levering- en retourbeleid

KvK: 69092184

NVvP Logo
Logo_Praktijkkeurmerk2016_transp
KP logo