Hielpijn bij kinderen
Als podotherapeuten zien we na iedere zomervakantie kinderen in de praktijk met hielpijn. Na de zomervakantie is het erg fijn om je kind weer lekker te zien sporten en bewegen. Maar wat als je kind na het sporten klachten heeft aan zijn of haar voeten? Hielpijn is een veel voorkomende klacht bij kinderen. Zeker bij jongens en meisjes tussen de 7 en 13 jaar. Hoe komt dit? Wat kun je zelf doen en wanneer ga je hiermee naar de podotherapeut? Dit lees je in deze blog.
Oorzaak van hielpijn bij kinderen
Hielpijn bij kinderen wordt Morbus Sever genoemd. Deze klacht is niets meer dan een overbelasting van de groeischijf van het hielbeen bij kinderen. Deze overbelasting ontstaat vaak bij kinderen die fanatiek sporten waarbij zij rennen en/of springen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere factoren die de kans op deze blessure vergroten. Deze factoren zorgen allemaal voor een (te)grote druk/trekkracht op het hielbeen. Denk bijvoorbeeld aan een afwijkende voetstand, verkeerd schoeisel en sporten op harde ondergrond.
Hoe herken je de klacht?
Je kunt de blessure herkennen wanneer je kind aangeeft klachten te hebben aan hielbeen tijdens en na het sporten. Deze klacht kan doortrekken naar voetholten en/of kuit. Af en toe gaat de pijn gepaard met een zwelling tussen achillespees en hiel. Soms geven kinderen dit niet goed aan. Als een kind opeens niet meer wil bewegen of tijdens het sporten mank loopt, zijn dit ook tekenen van een blessure. Mogelijk kan het ook Morbus Sever zijn.
Wat te doen bij hielpijn bij kinderen?
Fijn om te weten is dat Morbus Sever een blessure is die vanzelf verdwijnt nadat de voeten van het kind zijn uitgegroeid. Kinderen horen alleen pijnvrij te kunnen bewegen ook als hij/zij nog in de groei zitten. Tijdens de groei ontwikkelen de spieren en botten zich. Deze ontwikkeling is optimaal als een kind beweegt en sport.
Wij kunnen jouw kind lekker laten bewegen, ook met hielklachten. Hiervoor zijn verschillende behandelmogelijkheden. Je kunt eerst jouw kind zelf de kuitspieren goed laten rekken voor en na het sporten. Daarnaast kan koelen na het sporten pijnverlichting geven.
Mocht dit niet voldoende zijn, kunnen we tijdens een consult bij de podotherapeut kijken of we de klachten samen kunnen verbeteren. Er wordt tijdens een consult onderzoek gedaan naar schoeisel, voetstand en naar vergrote spierspanning. Hierna wordt er advies gegeven en mogelijk een behandelplan opgesteld. Dit behandelplan kan bestaan uit een schoenadvies, zooltherapie, manuele therapie, oefeningen of een combinatie van bovenstaande behandelmethoden. Wij werken in de praktijk nauw samen met kinderfysiotherapeuten.
Preventie
Zodra de klachten rustig zijn is het van belang dat dit ook zo blijft. Hier kan voor gezorgd worden door de kuiten te blijven rekken en bij terugkerende klachten zolen te blijven dragen. Zodra een kind gestopt is met groeien zijn de pijnklachten aan hielbeen ook weg en is zolen dragen voor deze klacht niet meer nodig.
Schroom niet om een afspraak te maken in de praktijk om samen te onderzoeken waar de klachten vandaan komen. Een kind hoort geen klachten te hebben aan de hielen. We denken graag met jou en jouw kind mee voor de best passende oplossing!